Algemeen

Als hoteleigenaar wilt u uiteraard dat uw gasten zich thuis voelen. Een aangename en gezellige sfeer waarin uw gasten zich kunnen ontspannen draagt hiertoe bij. Verlichting, interieur en comfort spelen een belangrijke rol in deze beleving. Iedere hotelgast is uniek en of het nu om een zakelijk, een functioneel verblijf  of om ontspanning gaat, uw gasten willen de verlichting en comfort, verwarming en eventueel airco net als thuis kunnen aanpassen aan hun persoonlijke wensen. Kortom een beleving op maat.

Besparingen op hotelkosten worden een noodzaak.

De meeste hotels zijn bekende grootverbruikers als het gaat om energie en water. De hoge verbruiksrekeningen zijn kostenposten die regelmatig tot nadenken stemmen. Zoals verlichting die onnodig brandt, lege zalen die verwarmd worden of niet efficiënt gecontroleerd worden, zijn slechts een aantal voorbeelden die bijdragen aan hoge kosten. Gelukkig kan men eenvoudig en zelfs zonder investeringen al grote besparingen realiseren. Grote besparingen kunnen worden  gerealiseerd door een geadviseerde mix van investeringen. Verbruiken van gas, elektriciteit en water zijn grote kostenposten voor het hotel.

Welk advies en inzichten ?

Het gehele hotel kan gescand worden op onder andere verbruik van keukenapparatuur tot afstelling van airco/ventilatiesysteem en verlichting. Minder verbruik van energie en water, minder afval en minder verspilling levert niet alleen geld op. Niet te verwaarlozen is dat de belasting op het milieu  enorm afneemt door deze vaak belangrijke beslissingen.

Het toezicht dient verbanden te leggen en binnen de organisatie van het hotel kan men de aandacht vestigen op eventuele piek-verbruiken. Meestal staat bijvoorbeeld het gebouwbeheersysteem niet goed afgesteld. Sensoren kunnen hier een belangrijke rol spelen.

Concrete voorstellen

Een duurzame lichtoplossing biedt de mogelijkheden om op energie en onderhoudskosten te besparen. Verlichting en airconditioning draaiend op volle toeren leiden tot een hoge CO2-uitstoot en een hoog energieverbruik. Verlichting aanpassen is een van de krachtigste manieren om kosten te besparen. Cijfers bewijzen, na berekening, dat gemiddeld 42% van het totale energieverbruik verwijst naar verlichting en 70% daarvan is inefficiënt. Bewegingssensoren in de kantoren en hotelkamers kunnen de verlichting en verwarming sturen naar een verstandig verbruik.

Niet alleen het beheer sturen naar efficiëntie maar ook andere factoren kunnen een niet te verwaarlozen rol spelen in besparingen voor het hotel zoals contracten herzien. Bekijk de contracten met leveranciers en verbeter ze. Verrassingen zijn niet uitgesloten…

De toepassing van de elektronische sleutels. Hierdoor wordt het verbruik van de verlichting en airco in de hotelkamer gestopt wanneer de kamerdeur gesloten wordt.

Het gebruik van een 400 watt radiator voor de handdoeken vervangen door een 100 watt exemplaar. Gebruikte handdoeken vervangen wanneer het noodzakelijk is mits een signaal van de hotelgast.

Dit zijn enkele tips die besparingen op hotelkosten stimuleren en dat is wat u kan noemen: duurzaam geld besparen.